Horváth Dezső önéletrajzi videó
Bemutatkozás előtt sok szeretettel üdvözlöm a honlap gasztronómiát kedvelő olvasóit. Horváth Dezsőnek hívnak, eredeti végzettségem közgazdász. Már 45 éve foglalkozom könyvgyűjtéssel és ezen belül közel 30 éve szakácskönyvek és a gasztronómia kultúrtörténetéhez kapcsolódó egyéb kiadványok "begyűjtésével". Ezek mellett jelentős az étlap, menükártya, számolócédula, képeslap, táncrend, valamint régi konyhaeszközökből álló gyűjteményem. Fentiekből kiderül, hogy rendesen benne vagyok a korban, 1942. január 14-én születtem, "természetesen" Szegeden. Móra Ferencék közvetlen szomszédságában laktunk, én már nem ismerhettem őt, de nagymamám és édesanyám jó kapcsolatban volt a családdal, különösen Móra Ferencné feleségével, aki mellesleg az első magyar nyelvű anyaghányados szakácskönyv szerzője volt. A sikeres főzőkönyv 1928 és 1949 között hat kiadást ért meg, és az elmúlt években több reprint kiadása is megjelent. Az olvasás és a könyvek szeretete "gyerekbetegség" volt nálam, a gyűjtésbe pedig prózai módon csöppentem bele, apámtól örököltem egy pár száz kötetes könyvtárat. A szakácskönyvekből és egyéb gasztronómiai kiadványokból eddig közel 7000 kötetet gyűjtöttem össze, az "egyebek" - első kiadások, anekdota, vicc, humor, népi gyógyászattal foglalkozó orvosi könyvek - száma 3000 körül van. Bár nincs a szakmához közvetlenül kapcsolódó végzettségem ma már "nyakig" benne vagyok. Már az 1970-es években három éven keresztül voltam vendéglátós barátommal a tihanyi Kecskeköröm Csárda gebines üzemeltetője, 1996-ban pedig a Margit-szigeti Honvéd Üdülő-szálló igazgatójaként tevékenykedtem. A mai Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetséggel közel 30 éve vagyok kapcsolatban és 20 éve a tagja is vagyok - jelenleg a Média Bizottságban tevékenykedem, és gyakran járok zsűrizni is. A gasztronómia kultúrtörténetével és a magyar könyvkiadással kapcsolatban sok előadást tartottam, legutóbb a Malaysia fővárosában, Kuala Lumpurban rendezett nemzetközi konferencián - 2007 áprilisra pedig Kínába van meghívásom. Szakírói tevékenységemért már több elismerést kaptam, a Magyar Turizmus Rt. által meghirdetett "Asztali örömök évében" a gasztronómiai újságírók számára meghirdetett versenyben elnyertem a legjobb gasztronómiai és boros cikksorozatért járó első díjat. A Gasztró Fórumban megjelenő cikkeim mellett évek óta írom a Műértő című művészeti és műkereskedelmi folyóiratban a könyvárverésekről szóló tudósításokat és kultúrtörténeti cikkeket, könyvkritikákat. Remélem, hogy a honlap olvasóit érdekelni fogják az írásaim, és ha van valami ezzel kapcsolatos kívánságuk, kérem jelezzék.
Üdvözlettel:
Horváth Dezső