A Gundel név hallatán elsőre szinte mindenkinek a városligeti étterem és Gundel
Károly neve "ugrik" be először, pedig a dinasztia alapítója, Károly apja, Gundel
János sem volt kevésbé ismert a szakmában. Bajorországban, Ansbach városában
született 1844 március 3-án és 1857-ben 13 évesen barátaival - Kammer Ernő,
Kommer Ferenc és Frohner János - indult szerencsét próbálni Magyarországra.
A barátok később neves szállodások lettek és szerencsére Gundel János is a
szakmába csöppent, mivel egy távoli rokona Trombitás utcai, az "Utolsó Fillérhez"
címzett vendéglőjében kezdte a pincérkedést és a magyar nyelv tanulását. Innen
az Arany Sas fogadóba került, ahol 18 évesen már főpincérnek nevezik ki. Nem
egészen 25 éves, amikor elveszi a fogadó tulajdonosának az unokahúgát, Kommer
Annát és még ebben az évben önállósítja magát, megveszi a Bécsi Sörházat. A
Gundelek cégtáblájára ki lehetne írni: Alapítva 1869-ben, vagyis pontosan 136
éve. Ezt két évig üzemelteti, majd 1871-ben a Blumenstökli (Virágbokor) vezetője
lett, amit rövid idő alatt Pest legdivatosabb és legkorszerűbb sörözőjévé fejlesztett.
Ezt nyolc évig üzemeltette, majd átadta sógorának, Kammer Ferencnek. Üzletemberként
is sikeres volt, bérházat vett és 1875-ben övé lett az 1872-ben épített Erzsébet
Királyné Szálloda is, mert az építtető Schmidt testvérek tönkrementek. Gundel
korrektségére jellemző, hogy közel húsz évig meghagyta őket bérlőnek. A szállodát
1908-ben a volt főpincér, Szabó Imre vette át, aki a szomszédos telken hatemeletes
épülettel bővítette az üzemet. Szabó 1927-ben a szálló pincéjét sörözővé alakította,
melynek falaira Sándor Béla festőművész a János Vitéz költeményének illusztrációit
festette. Gundel János 1879 és 1889 között csak közéleti tevékenységet folytatott.
Már 1876-ban a Vendéglős Ipartársulat elnöke és 1882-től Budapest Székesfőváros
törvényhatóságának tagja, akit ebben az időben már egyre többen a hazai idegenforgalom
úttörőjeként tartanak számon. Munkásságáért 1885-ben a Ferenc József rend lovagkeresztjével
tüntették ki, de mindezek ellenére hiányzott neki az üzleti tevékenység, ezért
1889-ben bérbevette az István Főherczeg Szállodát, amit 1904-ig üzemeltetett.
Gundel János - ellentétben fiával, Károllyal - könyvet nem írt, csak újságokban
publikált. Ételkreációiból a Palócleves lett örökéletű, de a "Fogas István
Főherczeg módra" is hosszú ideig szerepelt étlapjukon. Íme: A filézett, megsózott
fogasszeleteket vajjal kikent tepsibe tesszük, egész borsot és finomra vágott
hagymát adunk hozzá és fehérborral leöntve 5 percig sütőben pároljuk. A halszeleteket
kiszedjük egy kivajazott tálra, majd vajas rántást készítünk amit fölengedünk
a hal levével, amiben pároltuk. Cayenne borssal és rákvajjal ízesítjük, kis
konyak hozzáadásával jól beforraljuk, majd kevés olvasztott vajjal keverjük.
Ha kihűlt, bevonjuk vele a halszeleteket, reszelt sajttal megszórjuk, sütőben
átsütjük és rákhússal díszítjük. Burgonyaköret illik hozzá. Magyarország leghíresebb
vendéglős dinasztiájának az alapítója 1915-ben halt meg.
Horváth Dezső